Lean Six Sigma na kongresu Hrvatskog društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite

14. rujna 2015.

U Zagrebu 10. i 11. rujna 2015. godine održan je 2. kongres Hrvatskog društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite. S više od 120 sudionika iz Hrvatske i svijeta, Kongres je pružio priliku za razmjenu znanja i iskustava, primjera dobrih praksi te novih ideja i tehnologija u svrhu poboljšanja kvalitete zdravstvene skrbi i sigurnosti pacijenata.

U sklopu kongresa, Damir Keller, direktor konzultantske kuće Qualitas d.o.o., održao je jednosatno predavanje na temu Primjena metodologija Lean i Six Sigma u zdravstvu – analiza slučaja.

Damir Keller na Kongresu HDZPKZZ

Na primjeru uspješno provedenog projekta poboljšanja procesa provođenja pregleda na CT uređajima, predavanje je dalo odgovor kako riješiti izazove koji su danas sveprisutni u zdravstvu: neučinkoviti procesi, visoki troškovi, dugo vrijeme čekanja pacijenata te nisko zadovoljstvo pacijenata i osoblja. Pored objašnjenja temeljnih pojmova, načela i pristupa Leana i Six sigme u zdravstvu, predavanje je prikazalo kako je projekt sustavno, korak po korak, vođen prema DMAIC fazama (Define, Measure, Analyze, Improve, Control). Također su prezentirani korišteni alati i tehnike koji su u kratkome vremenu dovele do značajnog poboljšanja kvalitete usluga i smanjenja troškova. Neki od tih alata su Glas kupca (Voice of the customer), Analiza mjernog sustava (Measurement systems analysis), Mapa tijeka vrijednosti (Value stream map), Kontrolne karte (Control charts), indeksi sposobnosti procesa (Cp i Cpk, Pp i Ppk), dijagram uzroka i posljedice (Cause and effect diagram), 5S i Spaghetti dijagram.

2. kongres HDZPKZZ-a

Predavanje je potaknulo dugu i zanimljivu raspravu te je izazvalo izuzetno velik interes zdravstvenih stručnjaka za provođenjem sličnih projekata u njihovim bolnicama i drugim ustanovama.


Podijeli objavu...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin