Jesu li javne uprave opornije nakon krize izazvane koronavirusom?

24. travnja 2023.

Kriza izazvana novim koronavirusom bila je, kao nikad prije, značajan test stresa za javnu upravu, dovodeći u pitanje sposobnost organizacija javnog sektora da odgovore na hitne slučajeve uz postizanje svojih ciljeva i prioriteta. Također je pružila jedinstvenu priliku za učenje, jer su se organizacije javnog sektora prilagođavale novim okolnostima i trajno mijenjale način na koji su međusobno komunicirale, djelovale i pružale usluge.

Pod vodstvom OECD-a, austrijski KDZ, hrvatski Qualitas i još desetak drugih europskih organizacija proveli su sveobuhvatnu analizu odgovora i prilagodbi organizacija javnog sektora na krizu izazvanu bolešću COVID-19, s fokusom na 11 država članica EU (Austrija, Belgija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španjolska). U izvještaju koji je proizašao iz tog projekta procijenjena je otpornost organizacija javnog sektora kroz objektiv modela Zajednički okvir za procjenu (CAF), alata za cjelovito upravljanje kvalitetom koji se koristi u svim državama članicama EU-a i šire za samoocjenjivanje organizacijskih aktivnosti i učinka.

Izvještaj OECD-a More resilient public administrations after COVID-19 – Lessons from using the Common Assessment Framework (CAF) 2020 dostupan je na mrežnoj stranici OECD-a, kao i izvještaji o analizi slučaja u svakoj državi koja je bila u fokusu ovog projekta.


Podijeli objavu...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin