Hrvatska u kvaliteti pri dnu u Europskoj Uniji

10. svibnja 2017.

U okviru projekta World State of Quality (WSQ), pokrenutog s ciljem procjenjivanja, analiziranja i rangiranja zemalja diljem svijeta prema razini njihovog multidimenzionalnog učinka na kvalitetu, predstavljen je izvještaj u kojem su sakupljeni i analizirani podaci o kvaliteti u 2016. g. iz 28 država članica Europske Unije. 

WSQ su se  za prvi izvještaj odlučili fokusirati na države članice EU zbog lakšeg pristupa statističkim podacima, a koristili su 21 različitih pokazatelja kvalitete. S obzirom na to da je glavni cilj ovog projekta ocjenjivanje zemalja cijelog svijeta, pokretači već najavljuju veću pokrivenost u nadolazećim izvještajima. 

Prema završnom rangu svih zemalja članica Europske Unije, države su svrstane u četiri kategorije, ovisno o prikupljenim bodovima iz 21 pokazatelja. Kategorije se dijele na i) vodeći, ii) sljedbenici, iii) umjereni i iv) tromi, odnosno oni koji zaostaju. 

Od 28 zemalja članica EU, Hrvatska se našla na 26 mjestu, smjestivši se praktički na samo začelje ove ljestvice. Jedino su Grčka i Bugarska rangirane lošije od nas. Ostale zemlje u kategoriji tromih su Cipar, Rumunjska, Litva i Latvija, dok su vodeće zemlje Finska, Austrija, Švedska, Nizozemska, Danska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Luksemburg. 

Na mrežnim stranicama WSQ-a možete pronaći više informacija o ovom zanimljivom istraživanju te preuzeti izvještaj . 


Podijeli objavu...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin