ISO 22000
Zdravstvena ispravnost i neškodljivost hrane posljednjih godina postale su bezuvjetan zahtjev, kako kupaca tako i domaće i međunarodne zakonske legislative.
Povjerenstvo Codex Alimentarius (osnovano od FAO i WHO) promoviralo je HACCP kao znanstveno utemeljen, preventivan i troškovno najdjelotvorniji pristup sigurnosti hrane. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke) predstavlja stručan, racionalan i sustavan pristup za analizu i upravljanje biološkim, kemijskim i fizičkim opasnostima u cijelom prehrambenom lancu — od polja i farme do stola.
ISO 22000 je međunarodna norma koja postavlja zahtjeve za uspostavu i održavanje cjelovitog i učinkovitog sustava upravljanja sigurnošću hrane. Njeni ključni elementi su preduvjetni programi, HACCP načela, komunikacija (unutrašnja i vanjska) te opći elementi upravljanja sustavom.
Sustav upravljanja sigurnošću hrane u svoje poslovanje uvode tvrtke koje se bave proizvodnjom, transportom, skladištenjem, pripremom i prodajom hrane, a sve kako bi kroz preventivno djelovanje potrošačima osigurali sigurnu hranu.
Koje koristi ćete ostvariti?
- smanjenje rizika isporuke zdravstveno neispravnog proizvoda
- troškovno najdjelotvornije upravljanje sigurnošću hrane
- osiguranje sukladnosti sa zakonskim propisima i dokaza o primjeni tih propisa
- osiguranje sukladnosti sa specifikacijama proizvoda
- osiguranje dosljednosti u kvaliteti proizvoda
- utvrđivanje načina poboljšanja procesa
- razumijevanje problema sigurnosti hrane unutar tvrtke
- izbjegavanje opoziva proizvoda i negativnog publiciteta
- povećanje povjerenja i zadovoljstva kupaca
- mogućnost certificiranja sustava upravljanja sigurnošču hrane
- komplementarnost sa sustavima upravljanja kvalitetom (ISO 9001, ISO 14001, …).
Kako Vam možemo pomoći?
- tumačenje zahtjeva norme ISO 22000
- utvrđivanje vanjskih i unutarnjih pitanja te zainteresiranih strana i njihovih zahtjeva bitnih za sposobnost postizanja rezultata organizacije koji se odnose na osiguranje sigurnosti hrane
- osiguravanje predanosti najvišeg rukovodstva i zaposlenika za upravljanje sigurnošću hrane
- utvrđivanje politike upravljanja sigurnošću hrane
- uspostavljanje upravljanja rizicima koji se odnose na sigurnost hrane na temelju najboljih svjetskih praksi
- prepoznavanje, ocjenjivanje i vrednovanje rizika za sigurnost hrane
- utvrđivanje mjera za ublažavanje rizika za sigurnost hrane na temelju najboljih svjetskih praksi
- planiranje i provedba nadzora nad značajnim rizicima za sigurnost hrane
- utvrđivanje načina osiguranja označavanja i slijedivosti proizvoda
- uspostava i verifikacija HACCP planova i operativnih preduvjetnih programa
- planiranje i provedba analize opasnosti
- uspostavljanje upravljanja izvanrednim situacijama
- prepoznavanje zakonskih zahtjeva koji se odnose na sigurnost hrane
- planiranje i provedba nadzora nad mjerama za usklađenje sa prepoznatim zakonskim zahtjevima za sigurnost hrane
- utvrđivanje prilika za poboljšavanje sustava upravljanja sigurnošću hrane
- izrada i prilagodba dokumentacije potrebne za usklađivanje poslovanja organizacije sa zahtjevima norme ISO 22000
- uvođenje u primjenu i nadzor primjene izrađene dokumentacije potrebne za usklađivanje poslovanja organizacije sa zahtjevima norme ISO 22000
- integracija zahtjeva norme ISO 22000 sa zahtjevima drugih normi, kao što su ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001 i ISO 45001.